ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), επίσης γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας ή διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια,    στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων   στον εγκέφαλο  και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα  ενδείξεων και συμπτωμάτων,  που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά,  πνευματικά, και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα. Η πολλαπλή σκλήρυνση παίρνει αρκετές μορφές, με τα νέα συμπτώματα είτε να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου (προοδευτικές μορφές). Μεταξύ των κρίσεων, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανίζονται τελείως, ωστόσο συχνά εμφανίζονται μόνιμα νευρολογικά προβλήματα, ειδικά καθώς προχωράει η ασθένεια.

Ένα άτομο με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανίζει σχεδόν οποιοδήποτε νευρολογικό σύμπτωμα ή ένδειξη, με τα αυτόνομα, οπτικά, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα να είναι τα πιο συνηθισμένα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ορίζονται από τις τοποθεσίες των βλαβών στο νευρικό σύστημα και μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια της αίσθησης ή αλλαγές στην αίσθηση όπως τσούξιμο, καρφίτσες και βελόνες ή μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία, πολύ έντονα αντανακλαστικά, μυϊκούς σπασμούς, ή δυσκολία στην κίνηση, δυσκολίες με τον συντονισμό και την ισορροπία (αταξία), προβλήματα με την ομιλία ή την  κατάποση, προβλήματα όρασης (νυσταγμόοπτική νευρίτιδα ή διπλωπία όρασης), αίσθημα κόπωσης,  οξύ ή χρόνιο πόνο και προβλήματα της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, μεταξύ άλλων. Οι δυσκολίες στη σκέψη και τα συναισθηματικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη ή η ευμετάβλητη διάθεση  είναι επίσης συνηθισμένα. To φαινόμενο του Uhthoff, η επιδείνωση των συμπτωμάτων λόγω της έκθεσης σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις συνήθεις και η ένδειξη του Lhermitte, μία αίσθηση ηλεκτρισμού που διατρέχει την πλάτη κατά την κάμψη του αυχένα, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η ιπποθεραπεία είναι συνήθως μια πολύ κατάλληλη θεραπεία για ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια του ή να κρατήσει την ισορροπία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

ΟΦΕΛΗ

  • Βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού
  • Μυϊκή ενδυνάμωση
  • Μείωση της σπαστικότητας και της δυσκαμψίας
  • Αύξηση του ορθοστατικού ελέγχου
  • Αύξηση της αερόβιας αντοχής
  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης
  • Επανεκπαίδευση της βάδισης
  • Βελτίωση λειτουργικών ικανοτήτων και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Βελτίωση της ποιότητας ομιλίας

Η ιπποθεραπεία αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξαρσης της νόσου. Μετά από αυτή όμως είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης της.

Μετά από μια θεραπευτική συνεδρία, ο αναβάτης θα πρέπει να κάθεται στο κέντρο για 10-20 λεπτά για να ξεκουράζεται. Αν ο καιρός είναι κρύος, τότε δίνουμε μια κουβέρτα έτσι ώστε να διατηρήσει την θερμότητα και τον συντονισμό των κινήσεων που έχουν ρυθμιστεί κατά την θεραπεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.